Konserter och andra framträdanden

(Skivrecensioner - se längre ner)

 

Recension av en konsert i Stenkyrka kyrka 2005-10-09, införd i Stenungsunds-Posten 2005-10-13

 

Recension av "jazzhistorisk workshop" i Lundsbrunn 2006-01-21, införd i Skaraborgs läns tidning 2006-01-24, rubriken och det mesta av texten (resten kan läsas nedan)

 

Recension av "jazzhistorisk workshop" i Lundsbrunn 2006-01-21, införd i Skaraborgs läns tidning 2006-01-24, hela texten

 

Artikel om "jazzhistorisk workshop" och konsert i Lundsbrunn 2006-01-21, införd i Nya Lidköpingstidningen 2006-01-27 (ett sammandrag av artikeln i SkLT ovan)

 

Recension av jazz- och gospelkonsert i Valstads kyrka 2006-02-24, införd i Falköpings tidning 2006-01-28, övre delen (resten kan läsas nedan)

Recension av jazz- och gospelkonsert i Valstads kyrka 2006-02-24, införd i Falköpings tidning 2006-01-28, nedre delen (resten kan läsas ovan)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Recension av endagsfestivalen i Tibro 23/8 2008 skriven av Gunnar Smedberg och publicerad i Berts jazzbrev 11/9 2008:

Tradjazzfestivalen i Tibro 23 augusti 2008
 
Traditionsenligt - kan man väl säga eftersom det var andra gången - anordnades i skaraborgska Tibro en tradjazzfestival. Konceptet för denna ser litet annorlunda ut än för de flesta andra festivaler. Man spelar på tre olika platser, två krogar och en utomhusscen, och med en orkester på vartdera stället. Sammanlagt blir alltså detta tre konserter. Mellan spelplatserna kan man om man så önskar bli fraktad med gratis buss - en god form av lokal sponsring.
 
Med tibromått mätt får årets tillställning, liksom förra årets, betecknas som nästan succé. Publiken strömmade till i icke föraktlig mängd, vädergudarna var nådiga, maten god och tillbehören tillräckliga.
 
Musiken då, undrar kanske någon. Den första konserten, på Hotell Snickaren, bjöd på Eddie Bruhners New Orleans Band, en konstellation skapad för dagen. Eddie är en entertainer och dessutom lider han av en besvarad kärlek till New Orleansmusiken; bägge delarna gav han prov på här. Med den uppbackning i blåset han hade i form av Sverker Nyströms känsliga klarinettspel och med ett stadigt komp i form av Sune Linder piano, Staffan Pålsson bas och Hans Åsberg trummor kunde det inte gärna bli annat än bra.
 
På Matverksta´n, en restaurang inrymd i möbelfabrikanternas mässhallar, kunde man avnjuta Tant Bertas Jasskapell. Om detta behöver egentligen inte mera sägas än vad Bert Slättung, månginstrumentalist i kapellet, själv sade: "Publiken som lyssnade på oss verkade mycket nöjd - stående ovationer är vi inte vana vid att få, det kändes riktigt upplyftande!" Detta kan naturligtvis inte tolkas på annat sätt än att såväl publik som orkester var mycket nöjda med tillställningen. "Glimten i örat" är vad Jasskapellet säger sig ha, och den glimten både syntes och hördes i Matverksta´n.
 
Dagen avslutades på Ingelsby gård, där "hemmabandet" Hjo Orleans Five framträdde, den här gången förstärkt med vokalisten Eva-Karin Andersson. Slänten i den vackra trädgården/parken ner mot ån Tidan var välbefolkad, Lions Club i Tibro grillade av hjärtans lust och såväl besökarna som orkestern mådde väl.
 
Konceptet med spel på tre ställen av tre orkestrar som är klart väsensskilda från varandra alla tre men ändå finns s a s i samma bag, tycks hålla, och det finns skäl att tro att tibrofestivalen kommer tillbaka nästa år igen. Den som vill veta mera om festivalen, kan med fördel gå till dess hemsida www.tibrojazz.net .
 
/Gunnar Smedberg

*****************************************************

Skivrecensioner

Bibben Fagerström i Borås Tidning 2006-02-22: "En skön skiva för både tanter och farbröder i alla åldrar"

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Lasse Mattsson i Tradjazzpulsen 2006:3: "En klar överraskning. Kors, vad de kan"

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Per Wikén i OJ 2006:4: "Vital, utåtriktad traditionell musik som inte lider av några som helst ålderskrämpor"

Artikeln är tyvärr dåligt korrekturläst. I medlemslistan saknas Roger Malmstedt banjo, Peter Hallgren kallas "Peyter" och Anders Winald kallas "Winhed". I själva recensionen kallas Berta Svedholm för "Svedberg". Rickard Podgorskis förnamn stavas på två ställen "Richard". Men bortsett från detta är den ju välvilligt positiv...

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Tore Ljungberg i Göteborgs-Posten 2006-04-05: "Spelglädjen står högt i kurs"

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Thomas Erlandsson i Jazzbladet 2006:2: "Inspiration från Ludde och det Saliga"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lasse Mattsson i Tradjazzpulsen 2008:7: "En riktigt sympatisk platta med förnämliga insatser på alla händer och i alla strupar."